Het redden van de Amerikaanse signcultuur en het artistieke erfgoed van Nigeria

Het American Sign Museum in Cincinnati, Ohio, is een unieke bestemming die de geschiedenis en kunst van commerciële uithangborden in de Verenigde Staten viert. Het museum toont meer dan 100 jaar geschiedenis van uithangborden en trekt bezoekers die de nostalgische aantrekkingskracht van oude wegattracties en reclame waarderen.

Tod Swormstedt, de voormalige redacteur van het tijdschrift Signs of the Times, richtte het museum in 1999 op onder de naam National Signs of the Times Museum. In 2005 werd het omgedoopt tot American Sign Museum en verhuisde het naar een grotere ruimte in een kunstencentrum.

Vandaag de dag is het museum gevestigd in een eeuwenoud gebouw dat ooit de Oesterlein Machine Company in Camp Washington huisvestte en beschikt over een collectie van meer dan 4.000 uithangborden.

Aan de andere kant van de wereld is het Nigeriaanse Nationale Museum in Lagos gewijd aan het behoud van het rijke culturele erfgoed van Nigeria.

Onder leiding van Olugbile Holloway heeft het museum een innovatieve aanpak geïntroduceerd door artefacten terug te brengen naar de regio’s waar ze vandaan komen, waardoor gemeenschappen weer in contact komen met hun geschiedenis.

Dit initiatief is erop gericht om musea relevanter te maken voor het dagelijks leven van Nigerianen en om de kloof tussen het publiek en hun culturele verleden te overbruggen.

Unieke conserveringen van cultureel erfgoed

Zowel het American Sign Museum als het Nigerian National Museum benadrukken het belang van het behoud van cultureel erfgoed, zij het in verschillende vormen.

Het American Sign Museum toont de visuele geschiedenis van de Amerikaanse handel en weerspiegelt het verleden van het land door middel van neon, geschilderde en elektrische uithangborden.

Ondertussen belicht het Nigeriaanse Nationale Museum de diverse tradities, kunst en culturele gebruiken van Nigeria, waarbij historische artefacten tot leven worden gebracht voor nieuwe generaties.

Hier, in Nederland, zijn soortgelijke inspanningen te zien op plaatsen als Electric Ladyland in Amsterdam, waar het onderzoek zich richt op kunst met fluorescerend en ultraviolet licht, en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, dat ons traditionele leven belicht door middel van bewaard gebleven gebouwen, ambachten en gebruiken.

Schreibe einen Kommentar